torsdag 23 maj 2019

Linssoppa med ajvar och dill


Igår var det härlig sommarväder här i Vadstena, så när maken kom hem packade vi kvällsmackorna och promenerade ner till vår odlingslott för att käka dem där nere vid sjön. Precis när vi slagit oss ner i hammocken, och tagit första tuggan, såg vi att det kom oroväckande mörka moln söderifrån, och att det såg ut som att det regnade bara en liten bit bort. För att undvika att riskera att bli genomblöta packade vi ihop vår matsäck igen och tog en rask promenad hem. Och tur var väl det för vi hann inte vara hemma särskilt länge innan det började spöregna och åska. 

Ovädret gjorde att det blev betydligt svalare ute och så är det även idag (det känns faktiskt till och med lite råkallt). Jag tänkte därför att det kunde passa bra med ett recept på en värmande linssoppa smaksatt med ajvar och dill. Lite fetaost och ett gott bondbröd, eller lantbröd, är perfekta tillbehör till den mustiga soppan. Mums! 😋

Linssoppa med morötter och ajvar
ca 4 portioner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
250 g morötter
1 msk rapsolja
500 g krossade tomater
7 ½ dl vatten
2 dl ajvar relish (jag använde stark ajvar)
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser (torra)
2 ½ dl grädde
1 tsk torkad oregano
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
Smulad fetaost och ett gott bröd, t.ex. bondbröd eller lantbröd (se här eller här)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken och stek allt i ytterligare någon minut. Ha i de krossade tomaterna, vattnet, ajvarn och buljongtärningarna. Häll linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt det koka upp. Sänk värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 35 - 40 minuter, eller tills allt är mjukt. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt grädden och oreganon. Låt soppan koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa varje portion med lite smulad fetaost. Servera gärna med ett gott bondbröd eller lantbröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.