När jag växte upp prenumererade min mamma på olika receptsamlingar, med recept på både mat och bakverk. Recepten kom hem i brevlådan och sattes sedan in i antingen en tjusig pärm eller i en avlång plastlåda, som fungerade som ett slags kartotek. Jag älskade att läsa alla spännande recept och titta på de lockande bilderna. När jag flyttade hemifrån fick jag med mig några av dessa receptkort. På ett av dem återfinns receptet på de här mjuka och goda Blidölimporna. Jag gjorde tre limpor av degen, precis som det stod i receptet, men de höll på att jäsa ur formarna så jag rekommenderar att du gör fyra stycken mindre limpor istället.
Blidölimpor
blir 4 limpor
100 g jäst
75 g smält smör eller 3/4 dl flytande margarin
10 dl mjölk
2 msk kinesisk soja
½ dl mörk sirap
ca 15 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i bunken. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sojan och sirapen. Ha i rågsikten. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter.
Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter.
Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 40 - 45 minuter, eller tills bröden är 96 - 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och stjälp upp limporna på ett brödgaller. Låt dem kallna under en bakduk.
Det var min mormor som skapade den och sålde och bakade på Blidö när jag var liten. Dom hade även cafe, Bagar ludde och Mormor Britta flyttade ut sitt bageri från solna några år.
SvaraRaderaVad roligt att det var din mormor som skapade detta recept :). Det är alltid trevligt att få höra lite historia bakom recepten. Jag kan tänka mig att det var mysigt att besöka caféet ute i skärgården på sommaren när du var barn. Ha en fortsatt fin dag!
RaderaMvh Tove