torsdag 30 januari 2020

Pastagratäng med rökig morotsröra och dill


Den här krämiga pastagratängen, med rökig morotsröra och dill, var verkligen supergod och passade perfekt i matlådan. Gratängen var faktiskt nästan ännu godare när vi käkade den i matlådan dagen därpå. Jag gillar verkligen den här typen av maträtter, som nästan bara blir godare av att stå en dag. Mums!

Pastagratäng med rökig morotsröra och dill
ca 4 - 5 portioner
250 g pasta
vatten och salt till kokning
lite matfett till formen
Morotsröra:
1 msk rapsolja eller liknande matolja
1 gul lök
ca 400 - 450 g morötter 
2 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 - 1 ½ tsk torkad dill
½ tsk salt
2 krm liquid smoke alternativt rökt paprikapulver (ha i mer eller mindre mängd efter egen smak) 
ca 2 dl vatten
Ostsås: 
8 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
1 tsk salt 
ca ½ krm malen vitpeppar
2 ½ - 3 dl riven vällagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ungfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Häll av den i ett durkslag och lägg sedan över den i formen. 

Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Morötterna och löken ska få färg men inte bli brända. Tillsätt paprikapulvret, svartpepparn, dillen och saltet. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i vattnet och ha i liquid smoke. Låt röran puttra på svag värme i ca 8 - 10 minuter, tills morötterna och löken mjuknat. Smaka av. Blanda röran med pastan i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning och sedan småkoka på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast! ta av grytan från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. Blanda ner såsen i formen. 

Sätt in formen i mitten i ugnen och grädda gratängen i ca 15 - 20 minuter, tills den är bubblig och ytan har fått färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.