torsdag 16 januari 2020

Snabblagad injera


Här kommer receptet på injera som vi käkade till den etiopiska linsgryta som ni fick recept på i gårdagens inlägg. Injera, som b.l.a. äts i Etiopien och Eritrea, är som en korsning mellan en pannkaka och tunnbröd, och lagas ofta på teffmjöl. Jag hade inget sådant mjöl hemma utan jag gjorde som det föreslogs i receptet och bytte ut teffmjölet mot vetemjöl och fint rågmjöl. Originalreceptet hittade jag på den härliga bloggen 'Zeinas kitchen' (se här). Zeina hade även i vinäger i sitt recept men det missade jag att ha i när jag rörde ihop min smet. Trots detta tycker jag att resultatet blev bra, men det kanske hade blivit ännu bättre om jag hade haft i vinägern. 

I Etiopien gräddar de smeten på stora flata hällar, ungefär som gigantiska pannkakor. Jag var dock lite osäker på hur det skulle gå att steka smeten, så jag valde att göra en betydlig mindre injeravariant och gräddade smeten i min minsta stekpanna, som är ca 20 cm i diameter. De små "pannkakorna" smakade överraskande bra tillsammans med den övriga maten.  

Snabblagad injera
blir ca 10 - 12 stycken små "pannkakor"
3 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
5 dl naturellt kolsyrat vatten
ev. 1 - 2 msk vitvinsvinäger (jag glömde att ha i detta med det funkade bra ändå)

Gör så här: 
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och saltet i en bunke. Sikta ner blandningen i en annan bunke. Tillsätt vattnet, och ev. vinägern, och vispa ihop allt till en slät smet, för hand eller med elvisp. Låt det stå i ca 10 minuter. Hetta upp en liten stekpanna, à ca 20 - 22 cm i diametern. Häll i ca 1/2 - 3/4 dl av smeten och fördela den i ett jämnt lager i stekpannan. "Pannkakan"  ska bara stekas på ena sidan. Den är färdig när smeten stelnat på ovansidan (se bilden). Lägg över dem på en bricka klädd med bakplåtspapper (lägg dem glest för de kan lätt klibba ihop med varandra). Fortsätt steka resten av smeten på samma sätt tills den är slut. Servera "pannkakorna" med t.ex. etiopisk linsgryta, vitkålsfräs, min godaste chutney och ev. en klick turkisk yoghurt. Lägg maten ovanpå injeran och skopa upp den till munnen genom att riva injeran i bitar och vika ihop den runt maten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.