Receptet på dessa lättbakade långpannelimpor kommer från 'Vår kokbok'. I originalreceptet gräddas brödet i en vanlig långpanna (30 x 40 cm), men eftersom jag ville ha högre limpor så valde jag att grädda mitt bröd i en mindre långpanna istället (ca 23 x 33 cm). Jag har gjort så med liknande recept tidigare och det har funkat jättebra. Det gjorde det denna gång också för limporna blev höga och fina och smakade supergott.
Långpannelimpa med rågmjöl
blir 4 limpor gräddade i en (mindre) långpanna
50 g jäst
100 g smör eller margarin
12 dl vatten
1 msk salt
1 dl sirap
130 g grovt rågmjöl (ungefär 2 dl)
ca 1750 g rågsikt (ungefär en 2 kilos påse minus ca 4 dl)
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Smält smöret och blanda det med vattnet. Värm blandningen till 37 C. Häll blandningen i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, sirap och grovt rågmjöl och rör om. Arbeta in rågsikten, lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter.
Klä en mindre långpanna med två bakplåtspapper som du lägger lite omlott (den form jag använder mäter 23 x 33 x 6 cm). Det är viktigt att papperet sticker upp en bra bit ovanför kanterna. Det går naturligtvis att använda en normalstor långpanna som mäter 30 x 40 cm, men brödet blir högre i en mindre långpanna.
Ha upp degen i formen och tryck ut den lite så att den blir jämn och fin. Nagga ytan med en gaffel. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.
Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 60 - 70 minuter, eller tills det är 98 C inuti (minska tiden om du använder en normalstor långpanna). Ta ut formen. Stjälp upp brödet, upp och ner, på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperet. Vänd på brödet så att ovansidan kommer upp igen. Täck det med en bakduk och låt det kallna helt innan du delar det i fyra lika stora delar (limpor). Skär dem i skivor, ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.