torsdag 23 januari 2020

Fiberrika limpor med stenmalet rågmjöl


Konstigt nog så sammanfaller inte alltid tiden för när det är dags att fylla på med nytt bröd i frysen med när jag har tid, lust och ork att baka. Den senaste gången, som frysen började eka tomt, kände jag mig lite trött. Jag bestämde mig därför för att göra det enkelt för mig och välja ett välbeprövat recept som ger många limpor av en deg. Originalreceptet på brödet kommer från boken 'Vår Kokbok', där det kallas "fyra limpor av en påse mjöl". Jag har använt detta recept flera gånger tidigare, eftersom det är enkelt att variera genom att välja olika sorters degvätska eller olika sorters mjöl. Denna gång valde jag vatten blandat med mjölkpulver som degvätska och hade i stenmalet rågmjöl samt vetemjöl. Slutresultatet blev ett saftigt och gott, fiberrikt bröd, som jag gärna bakar fler gånger. 

Fiberrika limpor med stenmalet rågmjöl
blir 4 limpor
50 g jäst
11 dl vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
3/4 dl flytande margarin, eller 75 g smält smör, + lite extra till att smöra formarna med 
1 msk salt
½ dl flytande honung
600 g stenmalet rågmjöl
ca 1100 - 1200 g vetemjöl

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt mjölkpulvret och rör om tills det också har lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Tillsätt rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck limporna med en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 96 - 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att mäta temperaturen på bröden). Ta ut bröden ur ugnen. Lossa limporna och låt dem svalna på galler under duk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.