onsdag 15 januari 2020

Etiopisk linsgryta och vitkålsfräs


Idag blir det heta smaker här på bloggen i form av en kryddig och god Etiopisk linsgryta, samt ett inte riktigt lika kryddigt men minst lika gott vitkålsfräs. Till detta käkade vi en klick äppelchutney samt en snabblagad variant av injera, ett slags pannkaksliknande tunnbröd (se här). Vi var först lite tveksamma till denna något annorlunda måltidskombination, men den visade sig faktiskt vara supersmarrig. 😋

Recepten nedan är min tolkning av olika recept som jag har hittat på food.com (se här)

Etiopisk linsgryta
ca 4 - 6 portioner
2 dl torra gröna linse
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 3 - 4 msk tomatpuré
2 - 3 tsk berberekrydda (se här)
½ dl vitt vin (kan bytas mot vatten)
4 - 6 dl vatten 
1 msk schalottenlöksfond eller grönsaksfond
salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en en skål och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden och ha i resten senare, om det behövs) och fonden. Häll av linserna och rör ner dem i grytan. Låt alltihop koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om i grytan då och då och späd eventuellt med mer av vattnet om det kokar torrt. Smaka av med salt. 

Vitkålsfräs
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
500 - 600 g vitkål
ca 300 g morötter 
1 stor paprika
2 vitlöksklyftor 
2 tsk fint riven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
½ tsk grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt
1 - 2 dl vatten
1 msk saft från pressad citron

Gör så här: 
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla vitkålen. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skölj av paprikan och kärna ur den. Skär den sedan i strimlor. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken, vitkålen och morötterna och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 6 - 7 minuter. Grönsakerna ska mjukna och få fin färg. Tillsätt vitlöken, ingefäran, gurkmejan, svartpepparn och saltet. Låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 1 - 2 minuter. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs) och låt sedan alltihop småputtra i 5 - 10 minuter, eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem. Smaka av med citronsaft och ev. lite mer salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.