måndag 6 januari 2020

Pastagratäng med grönkål och champinjoner


Denna pastagratäng med grönkål och champinjoner var härligt krämig och supergod. Jag använde hemmagjord pizzasås och ostsås, men det går naturligtvis lika bra att använda köpta såser om du vill förenkla matlagningen. Vi käkade gratängen med rivna morötter. Det blev en perfekt kombination. Mums! 

Pastagratäng med grönkål och champinjoner
ca 4 - 6 portioner
300 g pasta (torr vikt)
vatten och salt till kokning
lite matfett till att smöra formen med
1 stycken mozzarellaboll, à ca 125 g, till gratinering
Fyllning: 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 150 g grönkål 
ca 3 - 4 dl färdiglagad pizzasås, köpt eller hemmagjord (se här)
1 - 2 krm torkad timjan
ca ½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
Ostsås: 
6 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
ca ½ - 1 dl finriven parmesan

Gör så här: 
Smörj en ugnsfast form, à ca 2 liter, med lite matfett. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ undan den så länge. 

Sätt ugnen på 200 C. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, ansa och grovhacka grönkålen. Stek champinjonerna och löken utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Ha i oljan, grönkålen och vitlöken och låt allt steka i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt såsen samt timjan. Lägg på ett lock och låt allt puttra på svag värme i ca 15- 20 minuter. (börja under tiden med ostsåsen). Smaka av röran med örtsalt och svartpeppar. Blanda den med pastan i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Ta av grytan från värmen och tillsätt parmesanosten. Låt den smälta. Smaka av såsen och blanda den sedan med pastan i formen. 

Strimla mozzarellan och fördela den sedan i ett jämnt lager ovanpå pastan i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.