torsdag 9 januari 2020

Lins- och korngrynsbollar


Receptet på dessa lins- och korngrynsbollarna kommer från boken 'De gröna alternativen' av Kåre Engström och Anna-Lisa Stenudd. Bollarna smakade jättegott men blev tyvärr lite för lösa i konsistensen för min smak. Om jag ger de här bollarna en ny chans ska jag prova att tillsätt lite potatismjöl, eller majsstärkelse, i smeten för att försöka komma tillrätta med problemet. Vi serverade bollarna med ugnsstekt potatis, champinjonsås, råkost och en klick vinbärsgelé.

Lins- och korngrynsbollar
ca 30 - 35 stycken
lite rapsolja till stekning
1 gul lök
4 - 6 dl vatten
1 svampbuljongtärning
2 dl röda linser
1 dl korngryn
1-2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm torkad timjan
2 krm torkad basilika
ev. 2 - 3 msk majsstärkelse eller potatismjöl (mitt egna tillägg)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Hetta upp rapsoljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på svag till medelstark värme i  ca 5 minuter. Tillsätt 4 dl av vattnet och smula i buljongtärningen. Häll linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha i dem och korngrynen i grytan. Låt det koka upp. Rör om. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt det puttra på svagast möjliga värme i ca 30 - 35 minuter, tills linserna och grynen kokat ihop till en tjock gröt. Späd eventuellt med ytterligare 1 - 2 dl vatten om det kokar torrt. Rör om i botten då och då, under koktiden, för det bränner lätt fast. Låt smeten kallna. 

Blanda ner saltet, svartpepparn och örterna i smeten. Ha eventuellt i majsstärkelse, eller potatismjöl, om smeten blir för lös. Ta lite av smeten i taget i handen och forma ca 30 - 35 små bollar (jag gjorde 34 stycken). Stek bollarna i rapsolja på hög till medelhög värme i ca 10 - 12 minuter. Vänd dem några gånger under tiden, men var försiktig för de kan lätt gå sönder och falla isär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.