torsdag 2 januari 2020

Krämig soppa med grönkål och potatis


Idag är vi tillbaka i vardagslunken igen efter en mycket trevlig nyårshelg. Det har varit välbehövligt med helgledighet och vila men nu känns det nästan lite skönt att återgå till de gamla vanliga rutinerna igen. Det känns också skönt att vi har passerat årets mörkaste period och att vi därmed börjar gå mot ljusare tider. Nu längtar jag till våren. Jag ska snart börja kolla upp vilka fröer som jag ska köpa till odlingslotten, och ställa fram min fina odlingshylla för förodling. Det ser jag fram emot 😊. 

En av alla godsaker som vi odlade förra året var grönkål. Det blev en stor succé, så det kommer vi definitivt att odla i år igen. Vi har fortfarande kvar några påsar förvälld grönkål i frysen. Häromdagen tog jag upp en påse som jag sedan använde, tillsammans med bland annat potatis, i en god och krämig soppa. Vi toppade det hela med kokt ägg. Det var supergott och kändes snällt och lent i magen efter all festmat.  

Krämig soppa med grönkål och potatis
ca 4 portioner
7 ½ dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
½ tsk torkad timjan
2 gula lökar
200 g strimlad grönkål, färsk eller fryst
500 g potatis, av en mjölig sort
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl grädde
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
Kokta ägghalvor och ett gott bröd, gärna en god limpa

Gör så här: 
Blanda vattnet med buljongtärningar och timjan i en gryta. Skala och finhacka löken. Ha i den i grytan. Skala och skiva potatisen. Ha i dem i grytan. Ha även i grönkålen om du använder färsk sådan (om du använder fryst grönkål ska den tillsättas samtidigt som mjölken och grädden). Koka soppan i ca 30 - 40 minuter, eller tills grönkålen är mjuk. Tillsätt mjölken och grädden. Koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av den med salt och svartpeppar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.