måndag 13 januari 2020

Korngrynotto, med morötter, grönkål och majs


Denna mycket mumsiga korngrynotto, med morötter, grönkål och majs, är min version av ett recept från det brittiska tv-programmet 'Kew on a plate' (se här), där den entusiastiske kocken Raymon Blanc lagar mat av det som finns att tillgå under en skördesäsong. Korngrynotton smakar inte bara gott utan den ser dessutom aptitlig ut med härligt lysande färgerna, som piggar upp en vintertrött själ. Det hela blir inte sämre av att otton dessutom är full av nyttigheter. Ett riktigt trevligt tillskott till min receptsamling 👍. 

Kornggrynotto med morötter, grönkål och majs
ca 4 portioner
Till morotskoket:
500 g morötter
5 dl morotsjuice
1 tsk malen spiskummin
1 tsk lökpulver
1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
Korngrynotton
Vätskan från morotskoket ovan + några deciliter vatten
1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond 
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 chilifrukt
3 dl korngryn
1 tsk malen spiskummin
100 g strimlad grönkål, färsk eller fryst (går att byta ut mot samma mängd mangold eller bladspenat)
1 liten burk majskorn, à ca 150 g
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Stekta morötter:
Morötterna från morotskoket ovan
1 msk olivolja
2 krm malen spiskummin
ca 2 krm salt
1 krm grovmalen svarteppar

Gör så här: 
Blanda morotsjuice, fond, lökpulver och spiskummin i en vid gryta, eller i en stor stekpanna med höga kanter och tillhörande lock. Skala morötterna och skär dem i slantar. Ha i dem i grytan, eller stekpannan. Låt det koka upp, under lock, och sedan småkoka på låg värme i ca 10 min. Placera ett durkslag i en stor bunke. Häll morötterna inklusive kokspadet i durkslaget så att spadet rinner ner i bunken. Låt morötterna rinna av. Lägg dem sedan i en skål eller i en djup tallrik och ställ undan dem i kylen så länge. Häll morotsspadet i ett litermått och fyll på med vatten så att du får sammanlagt 9 dl vätska. Ha i 1 msk fond & ställ sedan undan vätskan så länge. 

Skala och finhacka löken. Skölj och ansa chilin. Dela den på mitten och ta bort kärnorna. Finhacka chilin. Hetta upp oljan till korngrynotton i en stor gryta. Ha i löken och chilin och låt det steka på låg till medelhög värme, under omrörning, i ca 5 minuter. Tillsätt korngrynen och spiskumminen. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare 2 minuter. Häll i morotskokspadet. Rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt kornotton puttra i ca 50 - 55 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt grönkålen. Häll av majskornen och ha i dem i grytan. Låt korngrynotton koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Håll varmt!

Hetta upp 1 msk olivolja i en stor stekpanna. Ha i de kokta morötterna och låt dem steka på hög värme i ca 5 - 6 minuter så att de får fin färg runt om. Ha på spiskummin, salt och svartpeppar och låt dem steka i ytterligare någon/några minuter. 

Fördela korngrynotton på fyra tallrikar och toppa med de stekta morötterna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.