måndag 20 januari 2020

Inbakad pizza med pierogifyllning


Igår bakade jag en supersmarrig, något annorlunda, pizza med pierogifyllning. Pierogi, som äts i bland annat Polen och Baltikum, är en slags dumpling som ofta är fylld med en blandning av kokt potatis, stekt lök och färskost. Jag har tidigare gjort klassiska pierogi, med pastadeg och potatisfyllning (se här). Denna gång valde jag dock att använda den mumsiga potatisröran som fyllning i inbakad pizza, och gjorde tre jättepierogis. 

Idén till denna smått galna skapelse fick jag när jag läste ett recept på en pierogipizza på bloggen 'The Kitchen Whisperer' (se här). Där bakades degen ut till vanliga pizzor och potatisfyllningen lades ovanpå. Jag valde istället att göra inbakade pizzor, av den enkla anledningen att jag hellre ville göra det. Det blev supergott och mycket mättande. 

Vi delade varje pizza i tre delar. En sådan del, tillsammans med en rejäl portion råkost, räckte gott och väl till lunch. Pizzan som blev över frös vi in, så nu har vi har smaskig pizza att tina och värma till ett annat tillfälle. Inte så dumt 😊.

Inbakad pizza med pierogifyllning
Blir 3 stora pizzor 
Pizzadeg: 
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk rapsolja 
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl
Fyllning: 
2 stora gula lökar, à ca 200 g styck
1 msk smör
1 - 1 ½ dl vatten till stekning av löken + vatten till potatiskoket
ca 1 kg potatis
200 g naturell färskost, typ Philadelphia (jag använde light)
1 ½ - 2 dl mjölk eller crème fraiche (jag använde 2 dl minifraiche)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
5 - 6 dl riven ost
1 - 2 msk olivolja till pensling av pizzorna

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör fyllningen under tiden som degen jäser.

Skala och hacka löken. Hetta upp smöret i en stekpanna och ha i löken. Låt den steka på ganska hög värme under några minuter, så att den får lite färg. Vänd runt den några gånger under tiden. Häll på vattnet, lite i taget, och låt det koka in. Sänk värmen till medel och fortsätt steka löken tills den har mjuknat. Ställ sedan undan löken så länge. 

Sätt ugnen på 225 C med över och undervärme, eller 200 C med varmluft. 

Skala potatisen och lägg den i en gryta. Häll på vatten så att det täcker potatisen. Sätt grytan på spisen och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen lite grovt, med en gaffel eller en potatisstöt. Mosa inte för mycket, utan låt det vara lite större potatisbitar kvar. Rör ner mjölken, eller crème fraichen, färskosten, saltet och pepparn. Vänd ner den stekta löken. Blanda väl. Smaka av. Ställ sedan undan fyllningen så länge. 


Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en stor rektangel à ca 30 x 40 cm. 


Lägg över degrektangeln på en av plåtarna. Lägg på 1/3 av fyllningen på ena halvan av degen, men lämna en tom degkant runt om (se bild). Strö på 1/3 av den rivna osten ovanpå fyllningen. 


Ta tag i den tomma deghalvan och lägg den över fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt. Pensla ovansidan med lite olivolja och skär några snitt i ytan med en vass kniv (se bild). Upprepa sedan hela proceduren med resterande degbitar. 


Grädda pizzan, i mitten av ugnen, i ca 25 minuter, eller tills pizzan fått färg runt om (jag gräddade 2 plåtar i taget i 200 C varmluft). Ta ut plåten och låt pizzan svalna en kort stund innan den skärs i bitar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.