Dagens recept är en mycket mumsig indisk rotfruktsgryta med kikärtor. Jag har tidigare använt de gamla hederliga rotfrukterna i exotiska, kryddiga maträtter med lyckade resultat, och så blev det även denna gång. Tyvärr har jag inte skrivit upp vart jag hittade originalreceptet, men jag tror att de använde sötpotatis i det ursprungliga receptet. Jag har dock försvenskat det hela genom att byta ut sötpotatisen mot närodlade morötter och kålrötter. Vi käkade grytan tillsammans med basmatiris och en klick äppelchutney (se här). Så gott! 😋
Indisk rotfruktsgryta med kikärtor
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kålrot
300 g morötter
2 msk tomatpuré
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 finhackad färsk chilifrukt
2 tsk garam masala
½ tsk curry
½ tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
400 ml kokosmjölk (1 normalstor konservburk)
1 - 2 msk schalottenlöksfond eller grönsaksfond alternativt 1 tsk salt
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kålrot
300 g morötter
2 msk tomatpuré
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 finhackad färsk chilifrukt
2 tsk garam masala
½ tsk curry
½ tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
400 ml kokosmjölk (1 normalstor konservburk)
1 - 2 msk schalottenlöksfond eller grönsaksfond alternativt 1 tsk salt
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad koriander eller persilja till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala kålroten och morötterna och skär dem i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med tillhörande lock. Ha i löken och rotfrukterna och låt dem steka på medelhög värme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, ingefäran, chilin och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt kokosmjölken och fonden eller saltet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 25 minuter. Rör ner kikärtorna (häll konserverade kikärtor i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills rotfrukterna är så mjuka som du vill ha dem. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera ev. med lite hackad koriander eller persilja.
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala kålroten och morötterna och skär dem i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med tillhörande lock. Ha i löken och rotfrukterna och låt dem steka på medelhög värme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, ingefäran, chilin och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt kokosmjölken och fonden eller saltet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 25 minuter. Rör ner kikärtorna (häll konserverade kikärtor i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills rotfrukterna är så mjuka som du vill ha dem. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera ev. med lite hackad koriander eller persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.