måndag 19 oktober 2020

Vitkålsgratäng med chilisås

Den här krämiga vitkålsgratängen smakade väldigt bra tillsammans med kokt potatis och stekt bönkorv (se här). Jag smaksatte gratängen med lite vanlig chilisås och några droppar liquid smoke. Det blev kanongott! Det hela blir ju inte sämre av att denna maträtt dessutom är väldigt billig just nu när det är säsong för vitkål. Med andra ord är detta en helt perfekt vardagsmåltid att laga den här årstiden. 

Vitkålsgratäng med chilisås
ca 4 - 6 portioner
800 g vitkål
vatten till kokning
½ + ½ tsk salt, uppdelat
2 krm grovmalen svartpeppar
2 ½ dl grädde
ca 1 ½ dl mjölk
ca ½ dl vanlig tomatbaserad chilisås 
ca 1 tsk liquid smoke (ta mer eller mindre efter egen smak)
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. 

Grovhacka kålen och lägg den i en gryta. Häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt ½ tsk av saltet. Lägg på ett lock och låt kålen koka på medelvärme i ca 15 - 20 minuter, eller tills den mjuknat. Häll av kålen i ett durkslag. 

Lägg kålen i formen. Strö på ca ½ tsk salt och svartpepparn. Blanda allt väl. Vispa ihop grädde med mjölk, chilisås och liquid smoke i en bunke. Häll detta i formen. Blanda allt väl. Strö på osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.