I går var jag nere vid lotten och skördade de sista tomaterna och våra två pumpor. Pumporna lade jag att eftermogna på vår inglasade balkong. Tomaterna tog jag hand om direkt. Jag ugnsbakade dem och mixade dem sedan till en fyllig tomatsås. Såsen delade jag upp i små glasformar som jag sedan frös in. Ett perfekt sätt att ta hand om färska tomater som jag definitivt kommer att göra nästa år igen.
Tomatsås gjord på ugnsbakade färska tomater
ca 1 ½ kg färska tomater, använd gärna av en fast sort som inte har så mycket löst fruktkött inuti
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Torkade, eller färska, örter efter tycke och smak (t.ex. timjan, oregano, rosmarin och basilika)
1 lagerblad
1 - 2 vitlöksklyftor eller 1 - 2 krm lökpulver
Gör så här:
Värm upp ugnen till 225 C. Tvätta tomaterna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Blanda dem med saltet, pepparn, örterna och lagerbladet. Skala vitlöksklyftorna. Krossa dem genom att trycka till dem med den breda sidan av en kniv och lägg dem sedan i formen (om du använder lökpulver så vänta med att tillsätt det tills såsen är klar). Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 60 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Mixa såsen med en stavmixer i en bunke eller mixa såsen i matberedaren. Smaka av såsen (ha i lökpulvret). Såsen går att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.