torsdag 15 oktober 2020

Focacciapizza med grönkål

 

I början av veckan gjorde jag en tomatsås på våra sista hemodlade tomater. Lite av den såsen använde jag sedan som topping på en smarrig focacciapizza. Jag var nämligen akut sugen på en riktigt tjock och god pizza, och då passade det ju perfekt att använda min hemmagjorda tomatsås. Slutresultatet blev en härligt fluffig pizza som smakade fantastiskt gott. Mums! 😋

Focacciapizza med grönkål
blir 1 långpanna ca 30 x 40 cm
Deg: 
1 pkt torrjäst à ca 12 g
ca 15 dl vetemjöl
5 dl vatten, 40 C grader varmt
1 ½ tsk salt
1 msk strösocker
3 msk olivolja
Topping:
ca 250 - 300 g strimlad eller grovt hackad grönkål (om kålen är grov kan den behöva förvällas i vatten i ca 10 minuter och sedan kramas ur innan den används)
1 msk + 2 - 3 msk olivolja
salt, grovmalen svartpeppar samt lökpulver, eller vitlökspulver, efter smak
ca 2 - 2½ dl färdiglagad pizzasås eller tomatsås, köpt eller hemmagjord (se här eller här)
riven ost efter smak och tycke

Gör så här: 
Blanda torrjästen med ca 10 dl av mjölet i en degbunke. Låt det stå i några minuter. Tillsätt vattnet, saltet, sockret och olivoljan. Blanda allt väl. Arbeta in resterande mjöl, lite i taget. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 10 minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 90 - 120 minuter. 

Stek under tiden grönkålen i 1 msk av olivoljan i ca 8 - 10 minuter. Smaksätt kålen med salt, svartpeppar och lökpulver, eller vitlökspulver. (jag tog ca 2 krm salt, 2 krm svartpeppar och 1 krm lökpulver)

Sätt ugnen på 225 C. Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den jämnt med mjölad hand (använd en kavel om du har svårt att får degen jämn). Täck plåten med en bakduk och låt den stå på spisen. 

Tryck ner fingrarna runt om i degen över hela ytan. Häll på 2 - 3 msk olivolja och bred ut den över hela ytan med hjälp av din hand. Bred sedan även på tomatsåsen över hela ytan. Ha på osten och grönkålen. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda pizzan i ca 30 minuter (lyft lite på pizzan och se så att den fått färg på undersidan). Ta ut plåten ur ugnen och låt den stå i några minuter innan du skär upp pizzan i bitar. Pizzan är lika god att äta kall och går bra att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.