Ha en fortsatt trevlig måndag! 😊
Pastagratäng med morötter och grillkrydda med örter
ca 4 portioner
250 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen
ca 1 ½ - 2 dl riven ost till gratinering
Morotsröra:
1 msk olivolja
500 g morötter
3 tsk grillkrydda med örter (se här)
1 - 2 msk grönsaksfond (börja med den mindre mängden)
ca 250 g färdiglagad tomatsås (jag använde pizzasås som vi hade i frysen)
Pastagratäng med morötter och grillkrydda med örter
ca 4 portioner
250 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen
ca 1 ½ - 2 dl riven ost till gratinering
Morotsröra:
1 msk olivolja
500 g morötter
3 tsk grillkrydda med örter (se här)
1 - 2 msk grönsaksfond (börja med den mindre mängden)
ca 250 g färdiglagad tomatsås (jag använde pizzasås som vi hade i frysen)
salt efter smak
Ostsås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Smörj en stor ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett.
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ sedan undan formen så länge.
Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Vänd runt dem några gånger så att de inte bränns vid. Tillsätt grillkryddan och låt allt steka i någon minut. Tillsätt tomatsåsen och fonden. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att morotsröran bara småkokar. Lägg på ett lock och låt röran puttra på svag värme i ca 30 min. Gör under tiden ostsåsen.
Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Ta av grytan från värmen och ha i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen.
Smaka av morotsröran. Blanda sedan röran med pastan i formen. Häll på den vita såsen. Strö på den rivna osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter.
Ostsås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Smörj en stor ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett.
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ sedan undan formen så länge.
Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Vänd runt dem några gånger så att de inte bränns vid. Tillsätt grillkryddan och låt allt steka i någon minut. Tillsätt tomatsåsen och fonden. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att morotsröran bara småkokar. Lägg på ett lock och låt röran puttra på svag värme i ca 30 min. Gör under tiden ostsåsen.
Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Ta av grytan från värmen och ha i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen.
Smaka av morotsröran. Blanda sedan röran med pastan i formen. Häll på den vita såsen. Strö på den rivna osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.