onsdag 28 oktober 2020

Enkelt bondbröd

 

Detta underbart goda bondbröd bakade jag häromdagen när var jag sugen på nybakat bröd. Brödet fick en härligt seg skorpa och smakade förträffligt gott med lite smör, ost och paprika. Det blir en ganska stor deg av receptet, som ger fyra runda, trinda bröd. Om du inte kan, eller vill, hantera en sådan stor deg är det enkelt att halvera receptet och bara göra två bröd istället. 

Enkelt bondbröd
blir 4 runda bröd
50 g jäst
10 dl kallt vatten
1 msk salt
ca 1, 8 - 2 kg vetemjöl

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen har lösts upp helt. Rör i saltet. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop allt till en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 10 - 15 minuter. Forma sedan en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 3 timmar. 

Klä en plåt med bakpapper. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bröd och lägg dem glest på plåten. Skär några ytliga snitt på ovansidan av bröden, med en vass kniv. Låt bröden jäsa, utan duk, i ca 30 - 40 minuter. Sätt in en ugnsfast skål med kallt vatten i ugnen och sätt på ugnen på 250 C. 

Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 200 C och pensla bröden med lite kallt vatten. Låt bröden grädda i ytterligare ca 30 - 35 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut plåten ur ugnen. Lossa bröden och låt dem kallan på brödgaller (utan bakduk). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.