onsdag 21 oktober 2020

Limpor med rågflingor och grovt rågmjöl

Dessa mjuka och goda limpor, med rågflingor och grovt rågmjöl, passade perfekt tillsammans med en skiva ost och paprika till ett mjukkokt ägg. Mums! Rågflingorna och det grova rågmjölet gjorde brödet saftigt och gav det karaktär och härlig smak. Det är ju så underbart gott med hembakat bröd 😋. 

Limpor med rågflingor och grovt rågmjöl
blir 4 limpor
50 g jäst
9 ½ dl vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl sirap
300 g grovt rågmjöl
ca 90 g (2 ½ dl) rågflingor
ca 1, 2 - 1, 5 kg vetemjöl
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt mjölkpulvret och rör om tills det också har lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Tillsätt rågflingorna och rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget,  först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Degen ska vara ganska fast i konsistensen. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter (min deg brukar få jäsa tills den nästan lyfter av locket). 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 45 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att ta tempen på bröden). Ta ut bröden och låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.