torsdag 1 oktober 2020

Cajunkryddad rotfruktspytt med bbq-bönor

Rotfruktstemat fortsätter. Dagens recept är en kanongod rotfruktspytt smaksatt med cajunkrydda. Till den smakrika pytten käkade vi stekt ägg och underbart goda bbq-bönor. Vi hade dessutom råkost och inlagd smörgåsgurka till också. Det var verkligen supergott! 

Cajunkryddad rotfruktspytt
ca 4 -6 portioner
ca 1 ½ kg blandade rotfrukter inklusive potatis (jag använde kålrot, palsternacka och potatis)
1 - 2 gula lökar
2 msk rapsolja
2 msk cajunkrydda (se här
1 tsk salt

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora tärningar. Skala och grovhacka löken. Blanda rotfrukterna och löken med oljan, cajunkryddan och saltet i en stor bunke. Häll ut alltihop på plåten i ett jämnt lager. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått färg. 

Barbecuebönor
Blir en rejäl sats bönor som räcker till mellan 6 - 10 portioner beroende på vad de används till 
500 g torkade pintonönor
vatten till blötläggning
1 stor röd paprika, à ca 250 - 300 g (går att byta ut mot samma mängd rostad paprika)
1 msk rapsolja 
1 dl tomatpuré
ca 1 msk chilipulver 
10 - 12 dl vatten (börja med den mindre mängden)
2 - 3 lagerblad
ca 1 tsk salt
1 msk senap (jag hade i 1 msk stark Västervikssenap)
2 msk ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
2 - 3 krm liquid smoke (du kan självklart ta mer eller mindre efter egen smak)
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg sedan över dem i en stor bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Ställ bunken i kylen över natten. 

Skölj av, kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i paprikan och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och cajunkrydda. Låt allt steka under omrörning i ca 2 minuter. Häll i den mindre mängden av vattnet och tillsätt lagerbladen. Häll av bönorna och låt dem rinna av. Ha sedan i dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt bönorna puttra på svag värme i ca 1 ½ timme, tills de är mjuka men absolut inte mosiga. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. 

Ta av locket och rör ner senap, sirap, liquid smoke, vinäger och svartpeppar. Låt det koka utan lock i ca 30 minuter. Rör om i botten ofta, för det kan lätt bränna fast. Späd eventiuellt med lite mer vatten om du tycker att det behövs. Smaka av. Ta ut lagerbladen och kasta bort dem. Bönorna går bra att frysa och håller då i minst 3 månader. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.