onsdag 7 oktober 2020

Mjuka och goda rågsiktslimpor

Idag var jag uppe med tuppen och bakade ett gäng mjuka och goda rågsiktslimpor. Vi hade nämligen slut på bröd i frysen, så det var dags att fylla på med nytt. Jag tycker inte att det var länge sedan som jag bakade. Men det har gått åt extra mycket bröd de senaste veckorna, eftersom vi har bjudit på mackor när vi har träffat våra barn. Jag antar att det kommer att fortsätta att gå åt mycket bröd nu framöver när renoveringsgänget är här. Maken har dock fått i uppgift att införskaffa lite köpebröd, typ polarkakor, så att jag inte behöver slita ihjäl mig med brödbakandet.

Mjuka och goda rågsiktslimpor
blir 4 limpor
50 g jäst
11 dl vatten
2 dl mjölkpulver 
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl sirap
ca 1, 8 - 2 kg rågsikt
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och mjölkpulvret och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 120 minuter. 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 50 - 60 minuter, tills de nått kanten av formarna. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formarna på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att alltid mäta temperaturen på bröden). Ta ut bröden och låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.