onsdag 14 oktober 2020

Brownies med vit choklad och oreocheesecake

 

Denna ljuvliga brownie, med vit choklad och oreocheesecake, bakade jag till vår äldsta dotters födelsedag. Det blev ingen tårta i år eftersom vi hade kalaset utomhus, nere vid lotten, och jag ville inte bjuda något som var svårt att frakta och krångligt att käka. Solen sken och det var hyffsat varmt, så det funkade bra att ha utekalas, trots årstiden. Jag hoppas att vi har samma tur med vädret nästa gång som det är dags för kalas i den här familjen, vilket är i början av november. Vi håller tummarna för att det ska gå vägen den gången med, annars får vi hitta en annan lösning. 

Receptet på själva browniesmeten kommer från en av Leila Lindholms böcker. 

Brownies med vit choklad och oreocheesecake
blir en form ca 20 x 20 cm
Browniesmet: 
175 g rumsvarmt, mjukt smör
3 dl strösocker
½ dl ljus sirap
3 rumsvarma ägg
1 ½ vetemjöl
1 ½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g vita chokladpluppar eller grovt hackad vit choklad
Cheesecakesmet: 
300 g rumsvarm cream cheese, typ Philadelphiaost
1 rumsvarmt ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 pkt oreos

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en fyrkantig springform, ca 20 x 20 cm, eller lägg bakplåtspapper i en liknande typ av plåtform. Smörj insidan av kanterna på formen. 

Browniesmeten: Blanda mjölet med kakaon och vaniljsockret i en skål. Ställ sedan undan den så länge. Lägg smöret i en bunketillsammans med sockret och sirapen. Vispa detta tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund mellan varje ägg. Vänd ner mjölblandningen och rör om tills allt blandats. Vänd till sist ner chokladplupparna. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen. 

Cheesecakesmeten: Vispa ihop alla ingredienser utom oreos i en bunke. Grovhacka kexen och vänd ner dem i smeten. 

Klicka sedan cheesecakesmeten ovanpå browniesmeten i formen. Ta en kniv och gör några virvlar runt om i smeten. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt kakan grädda i ca 35 - 40 minuter (det kan ta olika lång tid beroende på ugnens kapacitet). Kakan ska inte vara helt fast i mitten när den är färdiggräddad. Smeten ska dock inte vara flytande, så känn med en provsticka i mitten. Stickan ska komma ut kladdig men inte blöt. Ta ut kakan ur ugnen och låt den kallna i formen. Ställ sedan kakan i kylen över natten. Skär den i bitar, ät och njut! Kakan går att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.