söndag 1 januari 2017

Det nya året börjar oftast med en pizza


Jag antar att det är många som, av en eller annan anledning, känner sig lite trötta och slitna idag. Det är kanske denna trötthet som ligger till grunden för att nyårsdagen är den dag som vi svenskar konsumerar mest hämtpizza under hela året. Mitt hemmagjorda, vegetariska, alternativ till denna nyårsdagstradition får bli denna enkla, men mycket mumsiga, panpizza med bladspenat & mozzarella. Spenaten blir sådär härligt krispig i kanten, precis som jag vill att den ska vara. Mycket smarrigt! 😋

Panpizza med spenat och mozzarella
4 stycken
Deg: 
50 g jäst
5 dl vatten, 37 C varmt
1 ½ tsk salt
3 msk olja
ca 13 - 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
Pizzasås
400 - 500 g passerade tomater
1 krm salt
1 krm vitlökspulver
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk oregano
Topping
ca 750 g fryst bladspenat
1 ½ - 2 msk olivolja
2 - 3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitlökspulver
2 mozzarellabollar à ca 125 g styck
lite finriven parmesanost

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke och häll på vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Ha i saltet och oljan. Arbeta in vetemjölet tills du får en klibbfri, smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Förbered under tiden såsen och toppingen.

Rör ihop alla ingredienser till pizzasåsen och ställ undan den så länge. Tina spenaten. Krama ur vätskan. Blanda spenaten med oljan, saltet, vitlökspulvret och svartpepparn. Ställ undan detta så länge. 

Värm upp ugnen till 225 - 250 C. Klä 4 runda plåtformar (mina är 22 cm i diameter) eller 2 vanliga plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till runda, tjocka pizzorn, ca 20 - 22 cm i diametern, med lätt mjölad hand. Lägg dem i formarna eller på plåtarna. Bred lite tomatsås på varje pizza (blir det sås över går den att frysa och använda vid ett senare tillfälle i t.ex. en soppa eller pastasås). Strimla mozzarellan och fördela den på pizzorna. Toppa med spenaten. 



Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills pizzorna fått fin färg och är genomgräddade (ett tips för att se att de är klara är att lyfta lite på pizzorna och se om de har fått lite färg på undersidan). Ta ut dem ur ugnen och ha på lite finriven parmesan. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.