torsdag 26 januari 2017

Grova limpor


De här lättbakade grova limporna känns nyttiga och är inte så söta i smaken. Degen innehåller inte så mycket jäst och har därför relativt lång jästid. I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället. Jag tycker att det är mycket smidigare att göra så med bröddegar som har lång jästid, men om du vill göra som i originalreceptet så kan du värma filen till 37 C och minska på den första jästiden till ca 2 timmar.  

Runes grova limpor på mitt sätt
3 stycken
25 g jäst
1 L filmjölk (jag tog lättfil)
3 msk naturell olja
3 msk mjuk honung
1 msk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl
ev. 1 msk brödkryddor 
Matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Rör ut jästen i filen i en stor degbunke. Tillsätt oljan, honungen, saltet, rågmjölet och grahamsmjölet. Ha också i brödkryddorna om du vill ha i det. Ha i vetemjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten.  

Smöra 3 limpformar à 1 ½ liter. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Ställ in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 1 - 1 ½ timme eller tills bröden är 98 C inuti (tiden kan variera för olika ugnar). Täck bröden med en plåt om ytan blir för mörk innan de är klara inuti. Låt limporna svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.