onsdag 11 januari 2017

Kristinas fullkornsbröd


Dessa lättbakade, saftiga fullkornslimpor är jättegoda och nyttiga. Förutom grovmalet rågmjöl så innehåller de också godsaker som rågkross och solrosfrön, vilket ger ett härligt tuggmotstånd och ett extra fibertillskott 👍. Receptet kommer ifrån boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). 

Kristinas fullkornsbröd
till 2 stycken limpor
50 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt (jag minskade till 2 tsk)
1 ½ dl mörk sirap
2 dl rågkross
2 ½ dl solrosfrön
7 dl grovmalet rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smörj två brödformar à 1 ½ liter med lite matfett. Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp. Ha i salt, rågkross och solrosfrön. Tillsätt det grova rågmjölet. Rör om ordentligt. Arbeta in vetemjölet. Fortsätt arbeta degen i ca 10 minuter (degen är ganska tung och lite kletig så det är enklast att göra den i en hushållsmaskin). 

Fördela degen i formarna. Jämna till ytan. Täck formarna med en bakduk och låt dem stå i rumstemperatur i 2 - 3 timmar eller tills de nästan når upp till formens kant. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter).

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 - 70 minuter eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna inlindade i bakdukar. Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär upp det. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.