Dessa lättbakade, saftiga fullkornslimpor är jättegoda och nyttiga. Förutom grovmalet rågmjöl så innehåller de också godsaker som rågkross och solrosfrön, vilket ger ett härligt tuggmotstånd och ett extra fibertillskott 👍. Receptet kommer ifrån boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red).
Kristinas fullkornsbröd
till 2 stycken limpor
50 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt (jag minskade till 2 tsk)
1 ½ dl mörk sirap
2 dl rågkross
2 ½ dl solrosfrön
7 dl grovmalet rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
lite matfett till formarna
Gör så här:
Smörj två brödformar à 1 ½ liter med lite matfett. Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp. Ha i salt, rågkross och solrosfrön. Tillsätt det grova rågmjölet. Rör om ordentligt. Arbeta in vetemjölet. Fortsätt arbeta degen i ca 10 minuter (degen är ganska tung och lite kletig så det är enklast att göra den i en hushållsmaskin).
Fördela degen i formarna. Jämna till ytan. Täck formarna med en bakduk och låt dem stå i rumstemperatur i 2 - 3 timmar eller tills de nästan når upp till formens kant. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter).
Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 - 70 minuter eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna inlindade i bakdukar. Låt gärna brödet vila någon dag innan du skär upp det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.