onsdag 25 januari 2017

Kryddig vegetarisk gryta med champinjoner, haricots verts och plommon


Den här smarriga grytan, som vi käkade häromdagen, är influerad av det nordafrikanska köket. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanoutsom jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här). Servera gärna grytan med couscous eller med ett luftigt basmatiris. Det kan också vara gott att smula lite fetaost över grytan vid serveringen. 

Gryta med champinjoner, haricots verts och plommon
4 - 5 portioner
1 msk olivolja
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 - 4 tsk kryddmix (se recept längre ner)
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
ca 1 tsk salt
1 tsk harissa (chilipasta, finns på tub eller burk)
1 lagerblad
200 g haricots verts (gröna bönor, finns frysta) 
5 - 6 torkade katrinplommon
1 - 2 msk saft från pressad citron

Gör så här: 
Jag brukar göra på lite olika sätt beroende på om jag använder färska eller frysta champinjoner. Om jag använder frysta champinjoner brukar jag låta dem steka utan fett tills vätskan dunstat och sedan ha i oljan, löken, vitlöken och så vidare. Om jag däremot använder färska champinjoner brukar jag låta dem steka med löken och vitlöken i oljan som i receptet nedan.

Skala och strimla löken och skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och vitlöken och låt den steka på medelvärme i 2 - 3 minuter. Tillsätt champinjonerna och låt allt steka i ca 10 - 15 minuter. Ha i tomatpurén och kryddmixen och låt detta steka med under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och ha i saltet, harissan och lagerbladet. Skär eller bryt bönorna i mindre bitar. Ha i dem i stekpannan. Strimla plommonen och ha i även dem. Låt det koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen så att det bara småkokar. Låt koka på svag värme i ca 25 - 30 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet och ha i citronsaften. Smaka av. 

Kryddmix (Ras el hanout)
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kanel
½ tsk malen koriander
½ tsk rökt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen kryddnejlika

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en skål. Förvara blandningen svalt och torrt i en burk med tätt lock, t.ex. en väl rengjord begagnad kryddburk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.