lördag 28 januari 2017

Små hallonpajer


Det är lyxigt att kunna ta upp hemodlade hallon ur frysen nu under vintern. För det mesta käkar vi hallonen med fil eller yoghurt, som ett nyttigt mellanmål, men ibland händer det också att det åker ner lite frysta bär i en mindre nyttig paj eller kaka. De här delikata små hallonpajerna gjorde jag till dessert häromdagen. När jag gräddade dem spred sig en underbar doft av sommar i huset. Härligt! 😊Vi käkade de smaskiga små pajerna med en krämig och god vaniljsås. 

Jag gjorde fem små portionspajer (à ca 11 cm i diameter) men det går lika bra att göra en stor paj i en större form istället (ca 22 - 23 cm i diameter). 

Små hallonpajer
Smuldeg: 
100 g kallt smör
2 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning: 
5 dl hallon (ca 250 g), färska eller frysta
ca 1 msk potatismjöl
1 - 1 ½ dl strösocker, beroende på hur syrliga hallonen är

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Blanda vetemjölet, sockret och vaniljsockret till degen i en bunke. Skär smöret i små bitar. Ha i dem i bunken och nyp ihop allt till en smulig deg med fingrarna. Ställ undan bunken under tiden du gör fyllningen.  Fördela bären i formarna. Blanda sockret med potatismjölet. Blanda detta med bären i formarna. Smula på degen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fyllningen kokat ihop och degen fått färg. Ta ut formarna ur ugnen och låt dem svalna eller kallna innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.