måndag 16 januari 2017

Mustig soppa med gröna linser


Då var det måndag igen 😒. Jag tycker att veckorna går snabbt men helgerna går om möjligt ännu snabbare. Det bästa med att tiden går fort är att halva Januari snart har passerat och att våren kommit lite närmare 👍. Idag känns dock våren väldigt långt borta för det är riktigt rått och kallt ute. En sådan här bister vinterdag är det extra gott med en värmande maträtt som den här goda mustiga linssoppan. När jag läste receptet så trodde jag att soppan skulle bli lite tråkig och smaklös men ack så fel jag hade för den blev faktiskt supergod. Tänk att så enkla och billiga råvaror kan bli något så otroligt gott. Härligt! 😊

Originalreceptet finns i boken 'Tillsammansmat' av Anna Braw (i det receptet kallas soppan för Linz - soppa). Jag har bara gjort några små ändringar i det ursprungliga receptet. Vi serverade den mustiga soppan med ett gott bröd. 

Mustig soppa med gröna linser
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 dl gröna linser
1 L vatten
2 buljongtärningar
500 g krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk socker
2 tsk vitvinsvinäger
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt, ta mer eller mindre efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Skala och tärna morötterna. Ha i dem i grytan och låt dem steka med i ca 5 minuter. Tillsätt vattnet, tomaterna, buljongtärningarna och lagerbladet. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Låt det koka upp. Rör om i botten. Sänk värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra i ca 40 minuter eller tills linserna och morötterna blivit mjuka. Tillsätt sockret och vinägern och låt soppan koka i ca 5 minuter till. Smaka av med svartpeppar och salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.