fredag 6 januari 2017

Tacotårta med refried beans


I dag är det trettondagsafton och den dagen firar vi till minne av att det var då som de tre vise männen kom fram till Betlehem och överlämnade sina gåvor till Jesubarnet. I flera länder runt om i Europa uppmärksammas denna händelse genom att man äter speciella bakverk. I Frankrike äts en kaka som kallas konungarnas kaka, som innehåller en liten överraskning i form av en hel torkad böna eller en liten porslinsfigur. Den som får överraskningen får vara kung för en dag. En av huvudingredienserna i konungarnas kaka är mandel, och eftersom både jag och maken är allergiska mot mandel så kan vi tyvärr inte prova denna trevliga tradition.

Något annat festligt som vi däremot kan äta, och som innehåller massor av bönor (även om de är kokta), är denna tacotårtaSom fyllning använde jag den fantastiska bönröran som ni fick recept på igår (se här). Vi käkade tårtan med en klick crème fraiche, lite inlagd jalapeno, majskorn och paprika. Dessutom hade vi tacosås och mexikanskt böndipp till också (se recept här). Det blev jättegott! 

Tacotårta med refried beans
4 - 5 portioner
6 stora tortillabröd
ca 3 - 4 dl riven ost
1 sats refried beans (se recept här)
Tomatsås: 
500g krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten grön paprika, gärna en lite starkare sort (jag tog hackad sivripaprika som jag hade i frysen)
1 tsk socker
1 krm malen koriander
1 krm malen spiskummin
1 krm torkad oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt
2 tsk vitvinsvinäger 

Gör så här: 
Börja med att göra såsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och hacka paprikan. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser utom vinäger och salt. Låt det koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 minuter. Tillsätt vinägern och smaka av med salt. 

Värm upp ugnen till 200 C. Klä en stor rund form med ett bakplåtspapper (jag använde en springform som är 28 cm i diametern). Fördela bönröran på hälften av tortillabröden. Lyft försiktigt ner ett av bröden i botten av formen. Lägg på ett tomt bröd och ha på 1/3 av tomatsåsen samt 1/3 av den rivna osten. Lägg på ett bröd med bönröra och ett tomt bröd. Ha på 1/3 av tomatsåsen och 1/3 av osten. Upprepa detta ytterligare en gång (överst ska det vara ett bröd med tomatsås och ost). 

Täck formen med aluminiumfolie. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Ta ut formen och ta av folien. Öka värmen till 225 C. Sätt in formen lite högre upp i ugnen och fortsätt grädda i ca 15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.