Eftersom en stor del av den indiska befolkningen är vegetarianer så finns det många goda och spännande vegetariska recept på maträtter inspirerade av det indiska köket. Det är oftast kryddstarka maträtter laddade med nyttigheter som baljväxter och grönsaker. Denna supermumsiga och lättlagade gryta, med bland annat kidneybönor och kokosmjölk, är kanske inte helt autentiskt indisk men den är ändå ett bra exempel på en sådan smakrik, grönsaksfylld och baljväxtladdad maträtt (tyvärr kommer jag inte ihåg vart jag hittat receptet). Vi käkade grytan med ett luftigt basmatiris och en smarrig äppelchutney (se här).
Tips! Receptet nedan ger en relativt mild gryta. Om du önskar en hetare smak så kan du tillsätta 1 - 2 finhackade färska chilifrukter.
Kidneybönscurry med kokosmjölk
ca 4 portioner
ca ½ msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
2 tsk garam masala (indisk kryddmix som brukar finnas bland kryddorna i de flesta matbutiker)
2 morötter
150 g haricots verts (gröna bönor) (jag använder frysta)
400 ml (1 burk) kokosmjölk
½ grönsaksbuljongtärning
400 g kokta kidneybönor (se recept här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade kidneybönor (röda bönor)
1 msk saft från pressad lime
Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i morötterna, tomatpurén, curryn och garam masalan. Låt det steka under omrörning i 2 - 3 minuter. Tillsätt kokosmjölken, buljongtärningen och haricots verts (bryt eller skär dem ev. i mindre bitar). Låt det koka upp. Sänk värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i ca 25 - 30 minuter eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om då och då. Ha i kidneybönorna i grytan. (Häll av konserverade bönor i ett durkslag och skölj dem under rinnande vatten innan du har i dem i grytan). Låt det koka i ytterligare ca 5 minuter. Ha i limesaften. Smaka av med salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.