onsdag 4 januari 2017

Nyttig, fiberrik limpa med fikon


Vi hade några fikon kvar efter julhelgen som jag klippte i bitar och sedan rörde ner i degen till dessa goda limpor. Ett utmärkt sätt att bli av med de kvarvarande fikon som stått framme över julen och blivit torra. För att få ett lite grövre bröd så hade jag i grovt rågmjöl, grahamsmjöl och linfrön. Brödet smakade supergott (rostat) med lite smör och en skiva lagrad ost på toppen. 

Limpa med fikon
3 stycken
50 g jäst
10 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 msk olja
1 dl linfrö
3 dl grovmalet rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
ca 8 - 10 torkade fikon, klippta i små bitar
ca 16 - 18 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
lite matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet & oljan. Ha i linfrön, grovt rågmjöl, grahamsmjöl och fikon. Tillsätt vetemjölet och blanda allt till en smidig deg. Tillägg: Tillsätt vetemjölet lite i taget eftersom det går åt olika mycket beroende på fabrikat. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. 

Smörj 3 stycken limpformar, à 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 - 70 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.