lördag 14 januari 2017

Nyttigt frukostbröd med havre


Det här lättbakade frukostbrödet måste ni bara testa för det är verkligen supergott 😋. Brödet är saftigt och innehåller massor av nyttigheter som linfrö, fiberhavregryn, rågkross och grovmalet rågmjöl. Det krävs heller ingen större arbetsinsats för att baka detta underbara bröd. Degen trycks bara ut i en långpanna och skärs sedan i rutor, så inget vägande och bullrullande här inte. Bara fördelar med andra ord. En ny brödfavorit som jag säkerligen kommer att baka flera gånger. 

Receptet kommer från ICA.se 

Frukostbröd med havre
ca 20 stycken portionsbitar
5 dl fiberberikade havregryn + lite extra till topping
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
2 tsk salt
7 dl mjölk eller vatten  (jag tog lättmjölk)
50 g jäst
2 msk rapsolja (eller liknande olja)
ca 8 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm mjölken eller vattnet till 37 C. Häll 6 dl av detta i bunken och rör om. Smula ner jästen i en skål och rör ut den i den resterande decilitern vätska. Ha i detta i degbunken och rör om ordentligt. Tillsätt oljan. Arbeta in vetemjölet (det ska bli en något lös deg). Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en bakduk. Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper (jag tog två bakplåtspapper och lade dem lite omlott). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Tryck ut degen jämnt i långpannan med hjälp av handflatan. Skåra degen i 20 lika stora rutor. Nagga dem med en gaffel. Pensla med lite kallt vatten och strö på havregryn. Tryck fast dem lite lätt med handen. Täck plåten med en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 20 - 25 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och för över brödet till ett galler. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. Bryt eller skär det sedan i rutor. Brödet går att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.