tisdag 24 januari 2017

Vårkänslor och trädgårdslängtan


Igår hade vi jättefint väder med strålande sol och några plusgrader. Jag hoppas att det blir lika underbart väder idag. Eftersom det är sol, plusgrader och barmark ute så känns det som att våren redan är här, härligt! 😄 Jag är ingen vintermänniska så jag glädjer mig väldigt mycket åt att vi inte haft så mycket snö och kyla hittills. Det gäller bara att inte bli allt för ivrig eftersom risken för väderomslag med mer snö och kyla tyvärr inte är över riktigt än. 

Som ni kanske vet så är jag inte bara galen i mat och matlagning utan jag är också galen i växter och trädgårdsarbete. Nu börjar jag bli ivrig att komma ut och få sätta igång att arbeta i trädgården. Än så länge är det lite för tidigt att börja röja runt i rabatterna och det lär väl också dröja en stund till innan det börjar blomma. Jag kan tyvärr inte tillgodose mitt blombehov genom att köpa snittblommor eftersom jag är allergisk 😞. Det är en tröst att jag kan gå ner i källaren och titta på våra pelargoner (bilden ovan) och andra övervintrande sommarblommar där de står och blommar så vackert på hyllorna under lysrörsbelysningen. 

Inspirerad av det fina vädret har jag börjat fundera på vilka fröer jag ska köpa och så till våren. Jag gillar egentligen inte att så fröer, med allt vad det innebär med omskolning och pillande med småplantor, men det finns vissa sorters blommor som jag vill ha som bara går att få tag i om jag sår dem själv. Eftersom jag dessutom vill ha ganska många plantor så blir det betydligt billigare att driva upp egna än att köpa färdiga. 

Jag brukar oftast köpa fröer från rara växter (raravaxter.se) eller från Jennys fröer och sånt (fron-och-sant.se). I år har jag tänkt att så vita och rosa digitalis (fingerborgsblommor), luktärter och vita purpurklätt. Förhoppningsvis så låter jag det stanna vid dessa sorter, men det är lätt att ryckas med när man ser allt fint som finns. Jag får försöka påminna mig själv om hur tråkigt det är att skola om småplantor och att det inte plats för fler växter i våra överfulla rabatter. Nu ska jag fortsätta att frossa i härliga blombilder. 

Ha en riktigt bra dag!

övervintrad marguerit

2 kommentarer:

  1. Visst längtar man! Ska ta och besöka sidorna du nämner här och se om de har de frön jag har tänkt så i år. Misstänker nämligen att de inte finns ute i handeln.
    Ekorrkorn är ett exempel, malaberspenat ett annat.
    Hoppas du även idag får njuta av vårlikt väder. Här ser det ut att bli en fin dag, dock lite kyligt med frost på backen.

    Ha det gott!/Birgitta

    SvaraRadera
  2. Hej Birgitta,
    Kul att du också är trädgårdsintresserad :). Det blev soligt här också men det var ett par minusgrader och blåste lite kallt, brr. Det är tråkigt att inte butikerna tar in lite mer ovanliga fröer. Alla verkar satsa på samma sortiment. Ekorrkorn har jag aldrig sått men det är ett fint gräs att ha i krukor tillsammans med sommarblommor. Malaberspenat verkar spännande. Det kanske jag skulle testa :). Ha det gott du med och hoppas du snart blir bättre i magen// Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.