söndag 22 januari 2017

Lingonsås till bönbullar


För ett tag sedan såg jag ett spännande recept på en sås med lingon som jag naturligtvis blev lite sugen på att testa. Jag är inte så förtjust i färska lingon, de är alldeles för sura och sträva för min smak, men jag ville utmana mig själv och se hur de  syrliga bären skulle smaka i en sås. 

Jag gillade smaken på såsen ända tills jag bet i ett lingon. Det smakade så surt att hela ansiktet drogs ihop 😣. Det var verkligen ingen trevlig upplevelse. Förutom att jag såg konstig ut fick jag dessutom både gåshud och rysningar (det brukar alltid bli så när jag äter något surt eller beskt). De andra runt bordet tyckte att jag såg väldigt rolig ut. Jag tyckte inte att det var fullt lika roligt, men det är ju alltid trevligt att kunna bjuda andra på ett gott skratt 😄. 

När jag återhämtat mig så löste jag problemet genom att helt sonika plocka bort alla lingon ur min sås. Efter denna insats kunde jag njuta av maten utan några fler grimaser, rysningar eller liknande konstigheter. Den lingonfria såsen smakade faktiskt jättebra tillsammans med stekta bönbullar, ugnsstekt potatis och en rejäl klick söt lingonsylt. Jag kan tänka mig att göra den här såsen fler gånger men då kommer jag att sila bort lingonen innan serveringen. 

Originalreceptet finns i Hemmets Journals matkalender

Lingonsås
4 - 6 portioner
2 ½ dl vatten
1 dl grädde
1 msk vetemjöl
2 msk grönsaksfond
1/2 tsk kinesisk soja
2 msk lingonsylt
3/4 dl frysta lingon
ca 1 krm lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak

Gör så här: 
Vispa ihop vatten, grädde, mjöl, fond och soja i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen så såsen bara småkokar. Låt den puttra i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt lingonsylten och lingonen. Låt allt koka i ca 5 minuter. Smaka av med lökpulver, svartpeppar och salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.