onsdag 1 februari 2017

Smålandslimpa i form


De här Smålandslimporna ska egentligen bakas ut till runda limpor men jag tycker att det är bättre att baka limpor i form. Bröden blir både högre och enklare att skiva. I min receptpärm har jag skrivit att det blir fyra limpor av degen, men när jag vägde upp dem så ifrågasatte jag den informationen och gjorde därför bara tre limpor. Nästa gång ska jag tro på vad som står i pärmen och följa receptet, för limporna jäste nästan över i formarna. Trots det lilla missödet så smakade brödet jättegott. Jag tycker väldigt bra om den här typen av limpa. Skållningen gör att brödet blir saftigt och surdegen ger smak och karaktär. Det är bäst att låta brödet mogna någon dag innan det ska ätas, för då går det lättare att skära i jämna, snygga skivor. 

Smålandslimpa i form
4 limpor 
Surdeg: 
10 g färsk jäst
4 dl vatten, 37 C varmt
7 dl fint rågmjöl
Skållning: 
3 dl fint rågmjöl
1 msk salt
4 dl kokande vatten
Deg:
surdegen  
skållningen 
40 g färsk jäst
2 dl vatten, 37 C varmt
1 dl mörk sirap
50 g mjukt smör eller margarin
14 - 15 dl vetemjöl
Lite matfett till formarna

Gör så här: 
Kväll dag 1: Gör surdegen genom att vispa ut jästen i vattnet i en bunke och sedan blanda i mjölet till en deg. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. Gör skållningen genom att blanda mjölet och saltet i en bunke, hälla på det kokande vattnet och blanda allt till en deg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Vispa ut jästen i det ljumna vattnet i en stor degbunke. Tillsätt sirapen och smöret. Blanda ner skållningen och surdegen från dagen innan. Arbeta in vetemjöl tills du fått en stadig, klibbfri deg. Ta upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en liten stund (ca 5 - 6 minuter). Lägg tillbaka den i bunken. Täck den med ett lock, plastfolie eller en kökshandduk. Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj 4 stycken 1 ½ L limpformar med lite matfett (eller klä 1 plåt med bakplåtspapper om du vill baka runda bröd). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna (eller på plåten). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter eller tills de är 98 C inuti. Låt bröden kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.