Kålsoppa måste vara en av de enklaste och billigaste maträtter som finns. Den är däremot inte den mest fotogenetiska maträtt som finns men den är underbart god 😋. Vi käkade soppan med den estnisk surdegslimpa som ni fick recept på igår (se här). Som jag skrev då så brukar jag vanligtvis ha lite svårt för bröd som smakar mycket kummin, men i det här fallet blev det en smakmässig fullträff för kumminsmaken passade jättebra till kålsoppan.
Vegetarisk kålsoppa
4 - 5 portioner
2 gula lökar
ca 800 g vitkål
12 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
ca 8 hela kryddpepparkorn
1 - 2 tsk kinesisk soja
1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skölj av och grovhacka kålen. Lägg löken och kålen i en gryta. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerbladen och kryddpepparkornen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan och låt soppan småputtra i ca 50 - 60 minuter, tills kålen är mjuk. Ha i soja och svartpeppar. Smaka av med salt.
(Soppan går bra att frysa men kålen kan då få en mjukare och lite sladdrig konsistens).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.