tisdag 7 februari 2017

Kikärtssoppa med morötter


Den här solgula soppan med bland annat morötter och kikärtor svängde jag ihop en dag när ena dottern och henne en av hennes bästa vänner skulle komma hit och äta. Dottern och hennes vän dyker upp till middagen lite då och då, vilket alltid är lika roligt. Efter maten brukar vi för det mesta dela upp oss i två lag och köra några omgångar av quizkampen. Jag och dottern brukar bilda lag mot maken och dotterns kompis (som är en kille). Hittills är det ganska jämnt, men jag och dottern leder med en hårsmån ✌ 🙌. Herrlaget är ganska dåliga förlorare så vi är mer än nöjda med att leda ligan, hehe 😉. Det blir spännande att se hur länge resultatet står sig. 

Kikärtssoppa med morötter
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
350 g morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
12 dl vatten
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor (häll av och skölj konserverade kikärtor innan de används)
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk örtsalt (Trocomare)
3 msk hackad persilja
ev. lite srirachasås (het asiatisk chilisås)

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skör dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt morötterna och stek i ytterligare ca 5 minuter. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Ha i kikärtor, timjan och lagerblad. Koka upp soppan. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 minuter, tills morötterna är riktigt mjuka. Fiska upp lagerbladet och släng det. Mixa soppan (jag använde stavmixer). Ha i persiljan och smaka av med örtsaltet. Toppa ev. soppan med lite srirachasås om du gillar stark mat. Servera med ett gott bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.