lördag 18 februari 2017

Fluffiga frallor


De här supergoda fluffiga frallorna är väldigt enkla att baka. Visserligen tar det lite tid att rulla alla trettio små bullar, men jag tycker att det ibland kan vara terapeutiskt och avslappnande att göra lite enformiga uppgifter som att knåda och forma en deg. Frallorna påminner lite om briocher i både smak och konsistens. Briocher är ett franskt bröd som innehåller kopiösa mängder av smör och ägg. Dessa frallor kan man dock äta med lite bättre samvete eftersom de innehåller betydligt mycket mindre smör och ägg än en bricohe. Receptet hittade jag på tidningen hembakats hemsida tidningenhembakat.se. Receptet nedan är min version av det receptet. 

Fluffiga frallor
30 stycken
50 g jäst
4 dl rumsvarm standardmjölk (3% fett)
½ dl strösocker
2 tsk salt
100 g rumsvarmt mjukt smör
2 rumsvarma ägg
ca 14 dl vetemjöl (ca 730 g)

Gör så här: 
Ta fram jästen, mjölken, smöret och äggen ur kylen och låt allt stå i rumstemperatur i några timmar (jag lät allt stå framme i 3 - 4 timmar).

Det blir bäst om du använder en köksassistens eller elvispens degkrokar till denna deg. Börja med att smula ner jästen i degbunken. Häll i mjölken och vispa eller rör tills all jäst lösts upp. Rör ner sockret, saltet och äggen. Tillsätt hälften av mjölet. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskinen eller med degkrokarna. Tillsätt smöret i små klickar. Kör degen i 5 minuter så att smöret blandas in ordentligt. Ha i resten av mjölet och arbeta degen i ytterligare ca 4 - 5 minuter. Det sak bli en smidig och mjuk deg med lite klibbig yta. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä en plåtform eller mindre långpanna, ca 25 x 30 cm, med ett bakplåtspapper. Ha upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Dela degen i 30 lika stora bitar à ca 50 - 55 g (jag vägde hela degen och delade sedan den vikten med 30, vilket blev ca 54 - 55 g deg per fralla). Rulla jämnstora runda små frallor. Ställ dem i formen. 



Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och för försiktig över frallorna i ett stycke till ett galler. Lägg på en duk och låt dem kallna. Bryt isär frallorna, ät och njut! Frallorna passar utmärkt att frysa.



6 kommentarer:

  1. går det med laktosfri mjölk? min bror kan inte äta laktos! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det går bra att använda laktosfri mjölk. Lycka till med baket! :)
      Mvh Tove

      Radera
  2. Kan denna deg jäsa till dagen efter?

    SvaraRadera
  3. Hej Lina
    jag tror att degen blir överjäst då, men du kan ju alltid testa att låta degen stå i kylen till nästa dag för att på så sätt minska på jäsningstakten. Lycka till om du gör ett försök och återkom gärna med resultatet.
    Mvh Tove

    SvaraRadera
  4. Jej hej.
    Kan man ta Stevia eller björksocker istället för vanligt strösocker??
    MVH
    Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det går säkert bra att byta ut strösockret. Lycka till med baket! :)
      Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.