måndag 6 februari 2017

Vegetarisk rotfruktspytt med gyroskrydda, fetaost och ajvar


Då var det redan måndag igen och jag undrar som vanligt vart helgen tog vägen. Här har vi fått snö och kyla och det verkar som att det ska hålla i sig några dagar. Usch! Den enda fördelen med detta eländiga väder är att det gör så att det faktiskt känns helt okej att bara hålla sig inne och laga (och äta) god mat, läsa böcker och kolla på historiska dokumentärer. 

Först ut bland matrecepten denna vecka är en snabblagad, billig och variationsrik vardagsrätt i form av denna kanongoda vegetariska rotfruktspytt. Rotfruktspytt är en maträtt som jag lagar ganska ofta nu under vintern när rotfrukterna är billiga. Denna gång kryddade jag pytten med gyroskrydda och serverade den med fetaost, ajvar relish och stekt ägg. Enkelt, billigt och supergott! 😋

Rotfruktspytt med gyroskrydda
4 portioner
600 g potatis av en fast sort
500 g kålrot
500 g palsternacka
2 normalstora morötter (ca 200 g)
1 gul lök
1 msk olivolja
1 msk gyroskrydda (se här)
ca 1 tsk salt
lite hackad persilja till garnering
ev. fetaost och ajvar relish till servering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala och tärna kålroten och morötterna. Koka dem i lite lättsaltat vatten i ca 5 - 6 min. Häll av dem i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt. Skala och tärna palsternackorna och potatisen. Skala och grovhacka löken. Blanda oljan med gyroskryddan och saltet i en stor bunke. Ha i rotfrukterna och löken och rör om lite försiktigt så att allt täcks av kryddoljan. Häll ut allt glest på plåten. 



Grädda i den övre delen av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Vänd runt rotfrukterna efter ungefär halva tiden. Grädda tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg. Smaka av med salt. Ha på lite hackad persilja. Servera gärna pytten med stekt ägg, lite smulad fetaost och en klick ajvar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.