måndag 20 februari 2017

Stuvade makaroner och linsbollar


Förra veckan fick ni recept på de här smaskiga veganska linsbollarna som vi käkade med en röd currysås (se här). Eftersom det blev ganska många linsbollar av receptet så frös jag in de som blev över efter att vi hade ätit. Jag tänkte att de kanske skulle passa bra till stuvade makaroner, så jag kokade därför ihop en sats stuvade mackisar och serverade dem med de uppvärma bollarna. Det blev, som väntat, supergott! 😋 

Receptet på linsbollarna kommer från boken 'Vår kokbok vegan'. Jag har bytt ut färsk koriander mot persilja och torkad koriander. Om du vill ha mera drag i bollarna kan du tillsätta lite vitlök och chili, som jag har föreslagit i receptet nedan, men bollarna smakar bra även utan det. 

Röda linsbollar
ca 40 - 45 stycken
2 dl torra röda linser
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning 
200 g kokta vita bönor
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm mald koriander
3/4 dl hackad persilja
(1 pressad vitlöksklyfta) 
(1 finhackad chili) 

Gör så här: 
Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil & skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och lägg dem sedan i en kastrull. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter, tills vätskan kokat in och linserna mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt linserna svalna. 

Lägg linserna i en bunke. Ha i bönorna. Mixa med en stavmixer till en smet (det går också att mixa detta i en matberedare monterad med knivarna). Rör ner ströbröd, vetemjöl, bakpulver, salt, svrtp, koriander, vitlök, chili och persilja. Låt smeten stå i ca 10 minuter. Forma ca 45 små bollar (är enklast att göra med lätt fuktade händer). Stek några bollarna i taget på medelvärme i rapsolja i ca 8 -10 minuter. 

Stuvade makaroner
5 dl vatten
1 tsk salt
ev. 1 msk smör
6 dl idealmakaroner
ca 1 L standardmjölk, 3 % fett
½ - 1 krm malen vitpeppar
ev. lite hackad persilja

Gör så här: 
Koka upp vatten, salt och ev. smör i en gryta. Tillsätt makaronerna och mjölken. Koka upp under omröring. Sänk värmen och småkoka utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då för det bränner lätt fast. Späd med mer mjölk om du tycker det blir för tjockt. Ha i vitpepparn och smaka av. Stäng av värmen. Lägg på ett lock på grytan och låt den stå kvar på värmen i några minuter. Dekorera gärna med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.