lördag 11 februari 2017

Mumsiga chokladhjärtan till alla hjärtans dag


På tisdag är det alla hjärtans dag och då tänkte jag bjuda mina nära och kära på den här lättbakade, saftiga, hjärtformade chokladkakan. Receptet ger en hel långpanna full med mumsiga mjuka kakbitar, men det är enkelt att halvera receptet och grädda smeten i en mindre form om du inte vill göra så många kakor. Jag brukar vanligtvis skära den här kakan i rutor, men denna gång tog jag ett kakmått och stansade ut hjärtan istället. Jag hade sedan på en vanlig, enkel glasyr och lite hjärtformat strössel. (Om du inte känner för att ha på glasyr och strössel så är kakan minst lika god utan det). Receptet på kakan kommer från boken 'Kyrkkaffe' av Anna Braw (red) och receptet på glasyren fick jag av en arbetskamrat för många år sedan.

Tips! Kakresterna som blir kvar när du stansat ut hjärtana passar utmärkt att frysa in för att sedan tina och använda i arraksbollar eller i en trifle = varva dem med lite bär, vispad grädde och en god chokladkräm eller vaniljkräm i små glasskålar.  

Saftiga chokladhjärtan (eller chokladrutor)
300 g smör
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 rumsvarma ägg
2 ½ dl hett vatten
Glasyr (kan utesultas)
75 g smält smör
3/4 dl kallt kaffe
1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
ca 5 - 6 dl florsocker (ev. mer om glasyren blir för lös)
Övrigt
Strössel till garnering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Lägg 2 bakplåtspapper lite omlott i en långpanna (ca 30 x 40 cm) eller smöra långpannan och bröa med lite ströbröd. 

Smält smöret på låg värme i en stor gryta. Ta av den från värmen. Rör ner sockret. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör i detta i grytan. Tillsätt äggen. Rör om så att allt blandas. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop allt till en smet. Häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 15- 20 minuter. Känn med en provsticka i mitten. Den ska komma ut torr. Ta ut kakan och låt den kallna övertäckt. 

Sikta ihop florsockret, kakaon och vaniljsockret till glasyren i en bunke. Ha i smöret och kaffet. Sikta i mer florsocker om glasyren är för lös och rinnig (den ska flyta ut fint på kakan men helst inte rinna ut över sidorna). Skär kakan i rutor alternativt stansa ut hjärtan eller andra figurer. Bred på glasyren och avsluta med att ha på lite strössel. Ställ kakorna kallt så glasyren stelnar. Kakan blir godast om den får stå någon dag innan den serveras. Den går alldeles utmärkt att frysa. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.