tisdag 28 februari 2017

Stekt gnocchi med champinjoner och ostsås


Stekt gnocchi med champinjoner och ostsås är en av mina absoluta favoriträtter inom kategorin enkel men smakrik mat. Jag har i och för sig väldigt många favoriter men just den här rätten är lite extra mumsigt. De mjuka små gnocchikuddarna får en härlig stekyta och de smakar väldigt bra tillsammans med champinjonerna, som steks i tryffelolja och kryddas med lite timjan och vitlök. Pricken över i är att toppa det hela med en rejäl dos av den smarriga ostsåsen. Underbart gott! 

Tips! Det går att göra gnocchin i förväg och frysa in den. Hur du gör det ser du i receptet nedan. Om du tycker det är meckigt att göra egen gnocchi kan du ersätta den hemmagjorda varianten med ca 1 kg köpt färsk potatisgnocchi. 

Stekt gnocchi med champinjoner och ostsås
ca 4 - 6 portioner
Olivolja till stekning
Torkad timjan och grovmalen svartpeppar efter smak 
Gnocchi:
1 kg skalad potatis av mjölig sort (mospotatis)
2 ägg
1 tsk salt
2 dl mannagryn + lite extra till utbakning
ca 2 - 3 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
3 - 4 L vatten och ca 1 tsk salt till kokning
Stekta champinjoner:
ca 400 g skivade färska eller frysta skivade champinjoner
2 - 3 tsk tryffelolja (olja smaksatt med tryffel)
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
1 krm vitlökspulver
Ostsås: 
4 dl standardmjölk (3% fett)
ca 2 msk vetemjöl
2 - 3 krm salt, eller efter smak
ca 1/4 krm malen vitpeppar
ca 1 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här:
Börja med gnocchin. Koka potatisen. Häll av den och låt den ånga av. Pressa potatisen med en potatispress eller mosa den med en potatisstöt ner i en bunke. Låt potatisen svalna lite. Tillsätt äggen, saltet och  mannagrynen. Ha i lite av vetemjölet i taget tills du får en fast deg. 


Lägg degen på en mjölad arbetsyta. Ta en liten bit deg i taget och rulla ut den till en lång korv, ca 2 cm tjock. Skär den i ca 1½ cm långa småbitar. Strö ut lite mannagryn på en del av arbetsbänken eller strö lite mannagryn på en bakpappersklädd plåt eller bricka (som passar i frysen). Lägg de små gnocchibitarna på mannagrynen. Upprepa detta med resten av degen. 

Nu kan du välja att koka gnocchin direkt eller att frysa in den. För att frysa gnocchin ställer du bara plåten eller brickan i frysen ett par timmar. Sedan tar du loss gnocchin och lägger över dem i en plastpåse. De håller minst 3 månader i frysen (när du ska servera dem så kokar du dem otinade). 

För att koka gnocchin gör du så här: Koka upp vattnet med saltet i en stor gryta. Ha i några gnocchi i taget och låt dem koka tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev och lägg över dem i ett durkslag. Spola dem hastigt under rinnande kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Ställ undan dem så länge. 


Såsen: Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omröring. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt såsen småkoka i ca 10 minuter. Rör om i botten då och då. Tillsätt osten och låt den smälta. Smaka av såsen och håll den varm, men se till att den inte kokar mer för då kan den bli grynig. 

Svampen: Stek champinjonerna i en torr stekpannan tills vätskan som de ger ifrån sig dunstat. Tillsätt tryffeloljan, saltet, svartpepparn och timjan. Låt sedan svampen steka i ytterligare några minuter, tills den fått fin färg. Ha på vitlökspulvret. Lägg över svampen på ett fat och ställ undan den så länge. 

Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna. Ha i ca hälften av gnocchin och låt den steka på ganska hög värme i några minuter, tills den fått fin färg. Ha i i hälften av champinjonerna och låt dem steka med någon minut. Krydda med lite torkad timjan och grovmalen svartpeppar, efter smak. Lägg över det stekta i en form eller serveringsskål och täck med aluminiumfolie så att det hålls varmt. Stek resten av gnocchin på samma sätt och blanda den med de kvarvarande champinjonerna. Blanda sedan all gnocchi och svamp i formen eller skålen. Servera med den goda såsen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.