lördag 4 februari 2017

Mjuka och goda rågsiktsbullar med russin


Dessa mjuka och fluffiga rågsiktsbullar med russin är faktiskt så pass goda att jag brukar äta dem, utan smör och pålägg, som en slät bulle till fikat. Degen är nästan identisk med degen till en annan brödfavorit, nämligen rågsiktskakor (se här), men i bulldegen är det tillsatt lite russin vilket gör dem extra saftiga och goda 😋.  

Rågsiktsbullar med russin
ca 18 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl russin
10 dl rågsiktsmjöl
ca 4 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i  en skål i mikron. Ha i mjölken och värm allt till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och vispa eller rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sirap, salt och russin. Ha i rågsikten. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du har en smidig och klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 4 -5 minuter. Forma degen till en stor rund boll och lägg tillbaka den i degbunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 18 lika stora bitar (jag brukar väga hela degen, dela vikten med 18 och sedan väga upp varje del för sig så att jag får 18 lika stora bullar). Forma runda bullar. Lägg dem glest på plåtarna. Täck dem med bakduk. Låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter. Ta ut dem ur ugnen. Pensla dem med lite kallt vatten och låt dem sedan kallna på galler under duk. 


4 kommentarer:

  1. Kan man hoppa över sirapen? Om man vill ha den mindre söt? 🙄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det tror jag att du kan göra. Det är ju ingen stor mängd så det borde inte påverka resultatet särskilt mycket. Lycka till med baket :)
      Mvh Tove

      Radera
  2. Det var det godaste bröd jag någonsin ätit Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Elisabeth
      Vad roligt att du tyckte att brödet var gott :). Jag tycker också jättemycket om dessa bullar och äter dem gärna som fikabröd till en kopp te. Mums!
      Ha en fortsatt bra dag! Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.