onsdag 15 februari 2017

Estniska surdegslimpor


Jag gillar verkligen surdegsbröd och de får gärna vara åt det syrliga hållet. Däremot är jag inte överdrivet förtjust i brödkryddan kummin, som används flitigt i brödrecept från framförallt Ryssland och Baltikum (brödkummin är inte samma sak som spiskummin, vilket är en helt annan krydda med en helt annan smak)I dessa estniska surdegslimpor skulle det vara en och en halv matsked mald kummin, vilket jag tyckte lät alldeles på tok för mycket så jag hade bara i en matsked. Limporna smakade fortfarande en anings aning för mycket kummin för min smak, men konsistensen och syrligheten var helt okej så på det hela taget var limporna ändå klart godkända. Receptet hittade jag på köket.se (koket.se).

Estniska surdegslimpor
3 limpor
Dag 1: 
10 g jäst
1 ½ dl filmjölk, rumstempererad
½ dl vatten, ljummet (37 C)
3 dl finmalet rågmjöl
Dag 2 eller 3: 
1 L vatten 37 grader varmt
15 g jäst
ca 1 ½ kg finmalet rågmjöl
2 msk salt (jag minskade till 1 msk salt)
1 ½ msk mald kummin (jag minskade till 1 msk)

Gör så här: 
Dag 1: smula ner jästen i en bunke. Ha i filen och vattnet. Rör tills jästen lösts upp helt. Ha i mjölet. Blanda allt till en deg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 1 - 2 dagar. 

Dag 2 eller 3: 
Lös upp degen från den första dagen i 7 ½ dl av vattnet och arbeta in hälften av mjölet. Täck bunken och ställ den på en varm plats, t.e.x. nära ett element eller på ett golv som har golvvärme (vilket jag gjorde), i 12 - 16 timmar. 

Rör ut jästen i 2 ½ dl av vattnet i en skål. Arbeta sedan in detta i degen. Ha i salt och kummin. Arbeta in resten av mjölet till en fast deg. Detta är enklast att göra på bakbordet. Lägg sedan tillbaka degen i bunken och låt den jäsa övertäckt i 3 - 4 timmar. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper eller lägg dem i smorda limpformar. Täck dem med en duk och låt dem jäsa ovanpå spisen i 45 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 C. 

Stick några hål i limporna med en gaffel (det glömde jag att göra). Sätt in plåten eller formarna långt ner i ugnen och grädda i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 C och fortsätt grädda i ca 60 - 70 minuter eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna invirade i kökshanddukar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar