fredag 24 februari 2017

Cheese and onionpudding


Cheese and onionpudding (brödpudding med ost och lök) är en perfekt maträtt om du har vitt bröd som börjar bli torrt och tråkigt. När jag har gjort liknande brödpuddingar vid andra tillfällen har de ofta blivit lite sladdriga, men denna variant hade jättebra konsistens och den funkade väldigt bra att värma i matlådan nästa dag också. Både jag och maken tyckte att puddingen var jättegod och smakrik. Vi käkade den smarriga puddingen med våra standardtillbehör: pizzasallad, rårivna morötter och squashröra (se här och här). Receptet på puddingen är min tolkning av ett recept från food.com

Cheese and onionpudding
ca 4 - 5 portioner
1 msk smör + lite extra till att smöra formen med
2 gula lökar
ca ½ dl vatten
5 dl standardmjölk (3% fett)
6 ägg
½ tsk paprikapulver
1 krm rökt paprikapulver (ta 2 - 3 krm om du gillar rökt smak)
1 ½ krm grovmalen svartpeppar
½ tsk + 2 krm salt
8 skivor franskbröd, ca 360 - 370 g, (jag använde jättefranska från pågen)
2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form (à ca 2 L) med lite matfett. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Hetta upp smöret i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka under omrörning tills den börjar få lite färg runt om. Häll på vattnet och fortsätt steka tills löken mjuknat och blivit brun utan att bli bränd. Ha på 2 krm av saltet. Låt löken svalna en stund. Skär brödet i små tärningar. Vispa ihop mjölken med äggen, kryddorna och resten av saltet i en bunke. Blanda ner löken och brödet i smeten. Tillsätt osten. Blanda allt ordentligt. Häll blandningen i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 35- 40 minuter eller tills smeten har stannat (stelnat) i mitten. Ta ut formen och låt den gärna stå i ca 10 minuter innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.