måndag 13 februari 2017

Vegetarisk pastasås med bönor, spenat och pesto


Måndagar brukar vara en seg dag för de allra flesta och det kanske känns som att det inte finns så mycket energi kvar till att laga något ätbart efter arbetsdagens slut. Då är det skönt att ha några recept på snabblagade maträtter att ta till. Den här smakrika pastasåsen med bönor, spenat och pesto är inte bara god utan dessutom väldigt enkel att sno ihop. Helt perfekt när man inte har tid att laga något tidskrävande och avancerat men ändå vill ha en välsmakande och nyttig måltid. Vi serverade den smarriga såsen med pasta och lite riven vällagrad ost. 

Smakrik tomatsås med bönor, spenat och pesto
4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk strösocker (kan uteslutas)
3 - 4 msk röd pesto (jag använder ICA:s nötfria tomatpesto)
150 g hackad fryst spenat
200 g kokta små vita bönor (se här)  alternativt  1 tetra eller 1 normalstor konservburk med konserverade bönor
1 krm grovmalen svartpeppar
örtsalt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 min. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med i 1 - 2 minuter under omrörning. Ha i de krossade tomaterna, vattnet, buljongtärningen, sockret och peston. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan. Lägg på ett lock och låt såsen småkoka i ca 20 - 30 minuter. Rör om då och då. Höj värmen under grytan och tillsätt den frysta spenaten. Sänk värmen igen när såsen börjat koka och låt den småkoka i i ytterligare 4 - 5 minuter. Rör ner bönorna och låt dem bli varma (häll av konserverade bönor och skölj av dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Smaka av med svartpeppar och örtsalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.