torsdag 2 februari 2017

Franska rårakor


Franska rårakor är en kanongod, enkel maträtt med få och billiga ingredienser. Vi käkade våra franska rårakor med en klick hemkokt lingonsylt och en rejäl portion vitkålssallad och rivna morötter. Okomplicerad vardagsmat med rena smaker 👍. 

De flesta har säkert läst om bristen och det höga priset på grönsaker från medelhavsområdet. Även om denna grönsaksbrist inte märks på middagstallriken i vårt hushåll, eftersom vi ytterst sällan äter isbergssallad och liknande grönsaker, så gör det mig ändå mycket bekymrad och jag tycker synd om odlarna som förlorar inkomst. 

På grund av den minskade tillgången och det höga priset på vissa grönsaker kan det kanske vara läge att byta ut salladen mot andra alternativ som t.ex. kål och morötter. Både vitkål och morötter är billiga så här års och de innehåller betydligt mycket mer fibrer och vitaminer än sallad. 

Hemma hos oss käkar vi nästan alltid någon form av vitkålssallad och rivna morötter till maten. Vi brukar för det mesta äta vitkålen i form av pizzasallad men ibland gör vi en färgrik vitkålssallad eller coleslaw som variation (se recept här , här och här). Ett tips för att få lite omväxling på pizzasalladen är att byta ut saltet och oreganon i receptet mot 1 - 2 msk italiensk salladskrydda. 

Om du vill testa andra billiga och nyttiga alternativ så rekommenderar jag att testa olika sorters rödbetssallader eller andra rotfruktssallader. Recept på en god och enkel rödbetssallad med senapsdressing hittar du här

Franska rårakor
 3 - 4 portioner
1 Kg potatis av en mjölig sort (mospotatis)
2 gula lökar
4 - 5 ägg (jag tog 4 stora ägg)
1 - 1 ½ tsk salt
matfett till stekning

Gör så här: 
Skala löken. Riv den på den grova sidan av rivjärnet och lägg den sedan i en bunke. Skala potatisen. grovriv den och blanda den med löken i bunken. Rör i saltet och äggen. Hetta upp lite matfett i en stor stekpanna (om du har 2 stekpannor så använd gärna båda så att smeten inte hinner mörkna). Stek potatissmeten i små klickar på medelvärme i några minuter per sida, tills rårakorna är gyllenbruna på ytan och potatisen mjuknat. Håll dem varma vartefter de är färdigstekta tills de ska serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.