onsdag 19 oktober 2016

Formbröd med grahamsmjöl och linfrö


När vi har mjölk som börjar närma sig utgångsdatum så brukar jag frysa in den för att kunna ta upp den och använda den när jag bakar. Nu hade vi ganska mycket mjölk i frysen som jag behövde göra över med så därför bakade jag dessa härliga formbröd med grahamsmjöl och linfrö. Grunddegen är densamma som till vanligt vitt formbröd med mjuk skorpa, men jag bytte ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl och tillsatte linfrön för att få ett lite nyttigare bröd. Liksom de flesta bröd med grahamsmjöl så smulade det något när jag skar upp det men det var jättegott och smakrikt och passade ypperligt att rosta.

Formbröd med grahamsmjöl och linfrö
4 bröd
100 g jäst
1 L mjölk
100 g smör eller margarin
1 msk salt
2 msk socker
1 dl linfrö
7 ½ dl grahamsmjöl
ca 18 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Smält smöret och blanda det med mjölken. Värm blandningen till 37 C. Häll den sedan i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. tillsätt socker, salt, linfrö och grahamsmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och kladdfri deg. Täck degbunken med ett lock, plastfolie eller en kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Smörj 4 brödformar à 1 ½ L eller lägg några bakplåtspapper i en långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna eller i långpannan (om du använder långpanna är det viktigt att låta en rejäl bit bakplåtspapper sticka upp mellan varje limpa). Täck bröden med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 30 - 40 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98 C. Ta ut formarna eller långpannan ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.