torsdag 13 oktober 2016

Söderknallar


Ibland verkar det som om jag inte gör annat än bakar limpor, men eftersom jag bakar i stort sett allt bröd som vi äter (och vi äter ganska mycket bröd), så blir det en ständigt återkommande uppgift att fylla brödlådan och frysen. Som tur är så gillar jag ju att baka bröd så det gör mig inget. Den här rågsiktslimpan är lätt, luftig och inte speciellt söt. Varför brödet kallas för söderknallar har jag faktiskt ingen aning om, men eftersom det heter så i receptet så får det väl heta det här också.

Söderknallar

2 limpor 
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader varm
2 tsk salt
1 msk olja
10 dl rågsikt 
ca 3 dl vetemjöl
Lite matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Vispa ut jästen i mjölken i en degbunke. Tillsätt salt, olja och rågsikt. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. Smörj 2 stycken limpformar à 1 ½ L. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 C. Ställ in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på galler under duk. 


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.