Här kommer ännu en enkel och god gratinerad lax med mumsig sås, denna gång smaksatt med vitt vin, dill och gräslök. Att det bara blir lax på fiskdagarna beror på att det är den fisk vi har kvar i frysen, och vi måste ju käka upp den innan vi övergår till en helt vegetarisk kost. Fast det är klart, helt vegetarisk kost blir det ju inte eftersom jag tänker fortsätta att använda smaksättare som t.ex. worcestershiresås och thailändsk fisksås, vilka båda innehåller fisk (worcestershiresås innehåller ansjovis men finns i en vegetarisk/vegansk variant).
Gratinerad lax med dill och gräslökssås
500 - 600 g skinn och benfri laxfilé
1 tsk citronpeppar
ca ½ tsk salt
2 ½ dl grädde
½ dl mjölk (går att utesluta och istället öka mängden grädde till 3 dl)
ca ½ dl vitt vin (matlagningsvin funkar bra)
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Värm upp ugnen till 200 C. Smörj en ugnsfast form med lite matfett. Lägg i fisken. Ha på citronpeppar och salt. Vispa ihop grädde, mjölk, vin, dill och gräslök i en bunke. Häll sedan detta i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (kortare tid om du använder portionsbitar) eller tills laxen är ca 55 C i den tjockaste delen. Tillagningstiden kan variera för olika ugnar så det bästa är att mäta temperaturen på fisken. Servera gärna fisken med pressad kokt potatis och gröna ärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.